Mungkinkah Kompetisi Mengbal (Sepak Bola) Syariah Berbasis Ukhuwah?

By | April 27, 2016
Kaum pameget, tangtos seueur nu resep olahraga mengbal (sepak bola), salira kalebet salah sawiosna? omat teu kedah ngacung nya da moal dipasihan hadiah? 
Rupina, teu pertandingan tingkat kelas kebon awi wungkul nu sok parasea waktos mengbal teh, tingkat nasional oge sok karitu, malih kelas internasional oge sok aya we nu garelut ku lantaran emosi ngaraos di “diperlakukan tidak adil” ku wasit…ciyee…ciyee.., wasit dianggap beurat sabeulah alias mangmeunangkeun pihak lawan, atanapi kulantaran emosi diledot nepi ka tikusruk tur biwir jontowor.

Nyaeta (sanes nyeta, nyeta mah monet numpak kareta), bakat ku napsu-gede hayang-meunang, embung eleh, beban mental kudu meunang, iming-iming bonus badag, jeung sajabana, akhirna sagala cara dilakonan pikeun jadi pemenang. Nya permainan mengbal umumna kitu, eta mah biasa mun aya pemanis adu peureup, silih suntrungkeun, jojorowokan ka wasit (untung wasitna teu ngartoseun naon anu dijorowokkeun…hehe..)

Faktor emosi boh penonton atanapi pamaen kacida dominanna. Sok komo pami suporterna langkung seueur ti pihak lawan mah, tangtos godaan syetanna langkung ageung, jadi arogan boh suporterna atanapi pamaennya ku lantaran ngaraos seueur bobotohna, akhirna timbul hawa nafsu.
Tah ari para pamaennya nu teu didik ku budi pakerti nu luhur mah asa rada wajar nya garelut teh, tapi ari pertandingan sasama urang Islam komo pertandingan persahabatan mah asa teungteuingeun nya upami dugi ka adu peureup, pan asa teu parantes nya? leres lur?! Kasarna mah, “emangna rek neangan naon, rek meunangkeun naon”?
Mungkin Teu nya Aya Kompetisi Mengbal Syariah Berbasis Ukhuwah?
Apanan urang Islam anu diwurukan tata titi, diajar akhlaqul karimah, di nasehatan ku 6 (genep) Thobiat Luhur (Rukun, Kompak, Kerjasama yang baik, Jujur, Amanah, Mujhidul muzhid), anu dibina ku budi luhur  mah tos sakedahna mintonkeun/ningalikeun alias memperlihatkan kumaha contoh mengbal urang Islam nu berbudi luhur.

Sok komo upami ngan saukur pertandingan antar remaja masjid, liga putsal (futsal) pertandingan gala/liga cabe rawit (barudak lemet), pertandingan persahabatan antar ormas Islam, de el el. Eta mah kedah pisan mengbal berbasis ukhuwah/duduluran (persaudaraan ngutamikeun persatuan jeung kesatuan). Mintonkeun permainan teknik indipidu (individu) dina ngolah bal (bola) nu hade, maen sing per pley (fair play), teu aya niat mencederai pihak lawan, teu ngangge jurus teknik nyilakakeun batur, estuning karena-Alloh. Tong aya istilah, “teu beunang bolana, ala sukuna!” Eta mah atuh ngahaja nyilakakeun batur! ulah ah!

Sugan mah, mengbal ge kedah sistem syariah meh sesuai syar’i, meh aya pahalaan, diniatan lillahi ta’ala. Unggal kasepak teu kahaja, buru-buru menta dihampura bari ngusapan pihak anu kasepak eta bari ngagorehelkeun coklat silverqueen.

Sae pisan upami bari mengbal sabari maca istighfar, meh “sakali merengkuh dayung dua pulau terlampaui ” (sabari olah raga nya sabari diampuni dosa-dosa).  Pan heded tah!

Dimulai tina pendaftaran partisipasi tim, artos partisipasina sebagian diangge amal jariyah mangrupi shodaqoh jariyah, keur ngawangun masigit, mushola, GSG, atanapi tempat sabilillah sanesna. Lajeng, saha nu melanggar aturan misalna dugi ka kena kartu koneng, nyuntrungkeun pamaen batur keuna kaparoh mayar shodaqoh saridhona.

Salajengna, menejer, official tim kadua belah pihak, para pamaen, tur rombongannana, dikempelkeun heula, dinasehatan, dipasihan wejangan heula meh menjunjung sportipitas kalayan diniatan milari ridho Alloh SWT. Teras sasalaman heula tapi tong lami teuing ramah tamahna, teu kedah ngabaraso heula, pan karunya panonton tos ngarantosan. Oge, teu kedah aya proses serah terima “seserahan” heula, da ieu mah sanes rangkaian acara pangantenan.

Sateuacan maen, ngadarua heula (tapi tong lepat doa nya, tong ngadua Allohumma bismika amutu wa ahya), apanan bade mengbal sanes bade barobo di lapangan bola.

Wasit na oge kedah lillahi ta’ala, usaha tiasa propesional, tegas tur netral, teu kersa disogok ku gorengan boh comro, bala-bala, gehu, molen ayu, jsb. Engke we saberesna pertandingan babarengan jeung pamaen, official, dll sami-sami sareng panongton balakecrakan botram murak timbel.
Tukang dagang na anu sok kukurilingan nawiskeun kacang, cai, jsb tong icalan roko nya…hehe…
Tah, sok atuh para panontong galeuhan tah dagangan para pedagang asongan (anu sok ngasong-ngasong barang dagangan) diniatan shodaqoh we, lumayan bari cacamuilan nongton permainan cantik  penuh sportipitas (NB: “permainan cantik”, asa teu pantes yah pami disebatkeun “permainan geulis” mah).
Mengbal teh sajatina kedah diniatan ibadah, nyaeta sangkan awak urang sehat jeung kuat. Alloh SWT apanan langkung resep ka hambana anu kuat tibatan hambana nu leuleus/lemah. 
Mugia Alloh SWT nunjukkeun ka urang sadayana, kana bebeneran, kalayan masihan pitedah sing tiasa ngajalankeun kana jalan bebeneran.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *