Seri Pelajaran Basa Sunda Bagian 11, Rupa-rupa Diuk (Macam-macam Duduk)

Bahasa Sunda memang kaya dengan kosakata. Untuk urusan diuk (duduk) saja ada nama-namanya. Kali ini kita akan mempelajari dan mengenali macam-macam duduk dalam Bahasa Sunda.


  • Andegleng = diuk ajeg tumaninah dina korsi.
  • Andeprok = emok rekep (pikeun awewe).
  • Anjeucleu = diuk ngeunah-ngeunah di tempat nu rada luhur (dina tonggong munding, kuda, jste)
  • Campego = cingogo kawas aya nu didagoan.
  • Candeluk = diuk sabarahana lilana kawas aya nu didagoan.
  • Cangogo/ cingogo = nagog, peta saperti nu keur bubuang.
  • Emok = diuk awewe, sukuna duanana ditikelkeun semu ka gigir ditindihan ku dua pingping
  • Emok cabok = emok nu pingpingna dipatumpangkeun
  • Nagog = cingogo
  • Nanggeuy gado = diuk biasa ngan leungeun  sabeulah dipake nanggeuy gado; diuk nanggeuy gado biasana keur ngalamun atawa bararingung pipikiran.
  • Ngabaheuhay = diuk nyanghunjar bari suku direnggangkeun, biasana lantaran cape.
  • Ngabebengkung = diuk lila rada semu bengkung, bari nganggunr.
  • Ngalageday/ngalegeday = diuk nyangsaya biasana dina korsi males, jste
  • Nyanghunjar = diuk bari ngalonjorkeun suku sabeulah.
  • Nyanghunjar lembar = diuk bari ngalonjorkeun suku duanana.
  • Nyangsaya = diuk bari nyarandekeun awak kana tempat nu disarandean.
  • Sidengdang = diuk bari suku duanana dirumbaykeun (biasana diuk di imah panggung nu aya kolongan); lamun sukuna duanana di ayun-ayun disebutna ucang-cangan. Lamun suku nu diayun-ayun bari didiukan budak, disebutna ucang-angge (sarupa kaulinan).
  • Sideuha = diuk emok atawa sila bari leungeun sabeulah dipake nulak awak.
  • Sila = diuk bari nikelkeun suku duanana handapeun pingping nu didengkakkeun.
  • Sila andekak = sila semu rubak, biasana bari nyanghareupan kadaharan.
  • Sila ipis = sila rubak, tuur anggang pisan tepi ka jebrag.
  • Sila mando = sila bari leungeun duanana aya diantara dua suku nu ditumpangkeun, awak biasana semu doyong ka hareup.
  • Sila tumpang = sila bari dampal suku duanana numpang dina pingping kenca katuhu.
  • Sila tutug = suku nu sabeulah sila, sedeng nu sabeulah deui ditutugkeun.
Tah eta para pamiarsa, rupa-rupa diuk dina basa Sunda. Nu tara make mah asa aheng ieu basa teh nya. Nya mugi wae ieu ngajadikeun sumbangsih dina raraga ngamumule basa sunda. Cag ah ! urang praktekkeun dilarapkeun dina kalimah obrolan sapopoe.

Baiklah, itulah nama macam-macam duduk (rupa-rupa diuk) dalam Bahasa Sunda.

Urang Sunda Asli (USA). Asal Kota kembang, Paris Van Java, Bandung. Hanya blogger biasa yang ingin berbagi info dan sumbangsih "Ngamumule Basa jeung Budaya Sunda".

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

Terima kasih telah membaca artikel blog ini. Senang sekali bila Anda berkenan meninggalkan jejak dengan memberikan komentar positif untuk perbaikan dan pengembangan blog ini. Silakan lanjut untuk membaca artikel Menarik lainnya.
Semoga blog ini bermanfaat. Terima Kasih, Hatur Nuhun.